Υλικά:
- 1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 100 γρ. ζάχαρη
- ½ μεζούρα νερό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι κανέλα
Υλικά για τη ζύμη:
- 150 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για την κρέμα:
- 4 μεζούρες γάλα
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κουταλιές Custard cream (κρέμα κάσταρντ) ή άνθος αραβοσίτου
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το χτυπητήρι στα μαχαίρια και ρίχνουμε τα μήλα κομμένα μικρά στο κάδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, τη κανέλα και ρυθμίζουμε 15 λεπτά 100° C, ταχύτητα 1,5.
Όταν ψηθούν τα μήλα αφαιρούμε το χτυπητήρι, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα τετράγωνο πυρέξ. Βάζουμε στον κάδο το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι και 10 αλάτι και ανοίγουμε στην ταχύτητα 5 μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
Βάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, να γίνει σαν κρούστα.
Mπορούμε να το σερβίρουμε μόνο του ή να το συνοδέψουμε με κρέμα ζεστή που γίνεται ως εξής: Βάζουμε όλα τα υλικά στο κάδο και ρυθμίζουμε 5 λεπτά 90° C ταχύτητα 4.