Υλικά:
- 2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 2 μεζούρες σιμιγδάλι ψιλό
- 3 ½ μεζούρες ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 βανίλιες άρωμα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (μπακλαβά)
- 150 γρ. φυτίνη (για τα φύλλα)
Υλικά για το σιρόπι:
- 7 μεζούρες ζάχαρη
- 5 μεζούρες νερό
- χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και τη φυτίνη και ρυθμίζουμε για 7 λεπτά, στους 90° C, ταχύτητα 3. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε τα αυγά από το άνοιγμα του καπακιού. Η κρέμα πρέπει να παραμείνει ζεστή.
Σε μεγάλο πυρέξ στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ανά ένα. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα ανά ένα. Πριν βάλουμε το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο, χαράζουμε τα κομμάτια και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: Βάζουμε στον κάδο τα υλικά και ρυθμίζουμε για 12 λεπτά, στους 100° C, ταχύτητα 3. Περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι ή αντίθετα.