Συνταγές Μαγειρικής με νου

ΝΟΣΤΙΜΕΣ & ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάλτσες

Σάλτσες

Οι σάλτσες αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα πολλών φαγητών ενώ αρκετές φορές συμπληρώνουν το φαγητό πριν ακόμη αυτό ψηθεί όπως στο παστίτσιο και το μουσακά.

Οι βασικές σάλτσες που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική είναι λίγες όπως η μπεσαμέλ, η μαγιονέζα, η σάλτσα ντομάτας, και το λαδόξιδο ενώ όλες οι άλλες σάλτσες αποτελούν παραλλαγές των βασικών.

Στο συνταγές μαγειρικής με νου θα βρείτε πολλές ποιοτικές και πρωτότυπες συνταγές για σάλτσες που επιμελείτε ο Σεφ μας. 

Υλικά: 2 κ.σ. μέλι 1 σφηνάκι ελαιόλαδο ¾ σφηνάκι μπαλσάμικο   Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.   Χρήση: Την χρησιμοποιούμε σε πράσινες σαλάτες (σπανάκι, με ξηρούς καρπούς, με προσούτο), σε ψητά λαχανικά.
Υλικά: 1 κ. σ. μέλι 1 κ.γ. μουστάρδα 1 σφηνάκι ελαιόλαδο ½ σφηνάκι μπαλσάμικο 1 κ.γ. νερό Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μπλέντερ  όλα τα υλικά  μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.   Χρήση: Την χρησιμοποιούμε σε πράσινες σαλάτες ή σαλάτες τόνου. Σημείωση Μπορούμε να την αρωματίσουμε με φρέσκο θυμάρι, σχοινόπρασο.
Υλικά: 1 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. μουστάρδα 1 σφηνάκι ελαιόλαδο 1 κ.γ. ξύδι 1κ.γ. νερό Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μπλέντερ  όλα τα υλικά μαζί μέχρι να  γίνει  ένα ομοιογενές μίγμα.   Χρήση: Την χρησιμοποιούμε σε πράσινες σαλάτες ή στην χωριάτικη. Σημείωση Αν θέλουμε την αρωματίζουμε με φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι.
Υλικά: 300 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 1 σφηνάκι ελαιόλαδο 1 μικρό καρότο σε κυβάκια 1 μέτριο κρεμμύδι σε κυβάκια 12 καραβίδες φρέσκες 70 γρ. κονιάκ 200 γρ. λευκό κρασί 2 φύλλα δάφνης 2 κλωναράκια θυμάρι 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα Αλάτι ,πιπέρι   Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το καρότο, κρεμμύδι και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.…
Μερίδες: Υλικά: 250 γρ. βούτυρο φρέσκο μαλακωμένο 2 κ. σ. διάφορα ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα (άνηθο ή μάραθο, μαϊντανό, εστραγκόν, βασιλικό, σχοινόπρασο, κόλιανδρο). πιπέρι λευκό   Εκτέλεση: Ανακατεύετε μέσα στο βούτυρο, τα αρωματικά χόρτα με λίγο πιπέρι. Τυλίγετε το βούτυρο με μεμβράνη σε ρολό και το βάζετε στο ψυγείο. Χρησιμοποιήτε κρύο ή μαλακωμένο. Κατά τον ίδιο τρόπο κάνετε διάφορες γεύσεις με…
Υλικά: 150 γρ. μικρές φρέσκιες γαρίδες 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 1 πρέζα καγιέν (προαιρετικά) Εκτέλεση: Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες με κρύο νερό, τις στραγγίζουμε  και τις στεγνώνουμε σε μια πετσέτα. Βάζουμε τις γαρίδες σε μπλέντερ με το βούτυρο και το καγιέν. Τα χτυπάμε περίπου 3' μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια περνάμε το μίγμα από την…
Υλικά: 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 100 γρ. ροκφόρ Φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Εκτέλεση: Λιώνουμε το ροκφόρ , προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Περνάμε το μίγμα από την σίτα και προσθέτουμε το πιπέρι. Απλώνουμε το μίγμα μας σε μια πλαστική μεβράνη και τυλίγουμε  σαν μια ή δυο καραμέλες. Τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.   Σημείωση…
Υλικά: 4 κ.σ. ξύδι άσπρο από κρασί 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο) 4-5 φυλλαράκια φρέσκα εστραγκόν ή αποξηραμένα 2 κρόκους αυγών 125 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)   Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξύδι, τα κρεμμυδάκια, πιπέρι, εστραγκόν να πάρουν βράση και να μειωθούν στο 1/3 τα υγρά του. Τα σουρώνουμε (κρατάμε το ζωμό) και τα αφήνουμε να…
Υλικά: 150 γρ. ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη 60 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένα 4 κλωναράκια θυμάρι 2 φύλλα δάφνη 750 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ,χωρίς σπόρους σε κυβάκια 1 κ.σ. ντοματοπελτέ 2 πρέζες ζάχαρη Αλάτι 7 κόκκους πιπέρι   Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις σωταριστούν προσθέτουμες τις ντομάτες,  τον ντοματοπελτέ και…
Υλικά: 4 κρόκους αυγών 600 ml σπορέλαιο 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί 1 κ.σ. χυμό λεμονιού Αλάτι, πιπέρι 1 σφηνάκι νερό   Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπωλ τους κρόκους, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και τα χτυπάμε καλά…
Υλικά: 1 κρόκο αυγού 1 κ σ μουστάρδα απαλή 1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί 150 γρ. κρέμα φιλαδέλφεια 1 σφηνάκι νερό Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Χτυπάμε με ένα σύρμα ή στο μπλέντερ το κρόκο με την μουστάρδα, ξύδι, νερό μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα, αλάτι, πιπέρι.   Σημείωση Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε…
Υλικά: 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί 20 γρ. εστραγκόν 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 10 κόκκους μαύρο πιπέρι σπασμένο 4 κρόκους αυγών ½ σφηνάκι νερό 250 γρ. ζωικό βούτυρο ½ χυμό λεμονιού Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει (όχι να παγώσει). Στη συνέχεια το βούτυρο θα διαχωριστεί από το…
Υλικά: 1 λίτρο γάλα 100 γρ. αλεύρι 100 γρ. βούτυρο 1 κ.γ. αλάτι Λευκό πιπέρι 2 πρέζες μοσχοκάρυδο 2 κρόκοι αυγών   Εκτέλεση: Βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και τα σωταρούμε με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν ξανθύνει το αλεύρι προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα αφού πρώτα το έχουμε χλιαρύνει σε ένα άλλο σκεύος και τα χτυπάμε…
Υλικά: 1 σφηνάκι κρύο νερό 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί 5 κόκκους μαύρο πιπέρι σπασμένο 250 γρ.  ζωικό βούτυρο 4 κρόκους αυγών ½ χυμό λεμονιού Αλάτι   Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει (όχι να παγώσει). Στη συνέχεια το βούτυρο θα διαχωριστεί από το γάλα του και με μια κουτάλα…
Υλικά: 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ χυμό λεμονιού 1 μήλο ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 1-2 κύβους κότας (διαλυμένους σε 250 γρ. νερό) 2 κ. σ. κάρυ 1 κ. σ. ανθόγαλο (κρέμα γάλακτος)   Εκτέλεση: Ροδίζετε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, προσθέτετε το μήλο, το σκόρδο, το κάρυ και τους κύβους. Βράζετε για 20' και προσθέτετε το ανθόγαλο και το…
Μερίδες: 4 Υλικά: 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε ροδέλες 200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε ροδέλες 100 γρ. πορτομπέλο σε ροδέλες 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 100 γρ. μαυροδάφνη 1 κύβο ζωμό βοδινού ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 200 γρ. κρέμα γάλακτος   Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, ύστερα προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.…
Μερίδες: 4 Υλικά: 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 2 μαρούλια χοντροκομμένα Αλάτι, πιπέρι 250 γρ. κρέμα γάλακτος   Εκτέλεση: Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε τα μαρούλια τα σωτάρουμε ελαφρώς μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά τους και στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι. Μόλις  πάρει μια βράση το βγάζουμε από την φωτιά. Τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ…
Υλικά: 4 σκελίδες σκόρδο (χωρίς φύτρα) 20 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 150 γρ. extra παρθένο ελαιόλαδο 30 γρ. κουκουνάρι Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.   Σημείωση Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε ζυμαρικά, κρεατικά, ριζότα.Να προσέξουμε ο βασιλικός να είναι φρέσκος και πράσινος, όπως και το λάδι να είναι καλό…
Υλικά: 2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς φύτρα) 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 150 γρ. extra παρθένο ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι 20 μεγάλα φύλλα ρόκας 30 γρ. κουκουνάρι ή καρύδι ή κάσιους   Εκτέλεση: Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.   Σημείωση Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε ζυμαρικά, κρεατικά, ριζότα, ψαρικά.Να προσέξουμε να είναι φρέσκα, καταπράσινα τα φύλλα ρόκα και…
Υλικά: 1 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. γιαούρτι 0%-2% 1 κ.γ. μουστάρδα (όχι γεμάτη) 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη 1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο 1 κ. σ. ξύδι Αλάτι, πιπέρι ½ σφηνάκι νερό   Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Χρήση: Την χρησιμοποιούμε σε πράσινες σαλάτες, σαλάτες με τόνο ή κοτόπουλο. Σημείωση Αν θέλουμε προσθέτουμε γιαούρτι…
Σελίδα 1 από 2