Συνταγές Μαγειρικής με νου

ΝΟΣΤΙΜΕΣ & ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαλάτες

Σαλάτες

Η ονομασία σαλάτα προέρχεται από την λατινική "Herba salata" που σημαίνει αλατισμένα χόρτα. Η σαλάτα είναι το απαραίτητο συνοδευτικό κάθε γεύματος ενώ πολλές φορές μια απλή σαλάτα αποτελεί το ελαφρύ γεύμα μας. Οι σαλάτες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες, τις απλές και τις σύνθετες. Οι απλές περιέχουν συνήθως ένα ή περισσότερα ήδη λαχανικών μαζί με μια απλή σάλτσα ενώ οι σύνθετες εκτός απο τα λαχανικά περιέχουν και άλλα υλικά όπως κομάτια φρούτων, ξηρούς καρπούς, αυγά, κομάτια κρέατος κλπ και μπορεί να περιλαμβάνουν μια πιο πολύπλοκη σάλτσα όπως η μαγιονέζα.        

Υλικά: 250 γρ. χοντρές ή μέτριες φακές 250 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε κύβους 1 δέμα άνηθο ψιλοκομμένο 1 δέμα μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ. σ. κόκκινο πιπέρι ½ κ. γ. κύμινο 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες αλάτι λίγο σαλέπι τριμμένο λαδόξυδο   Εκτέλεση: Βράζετε τις φακές, προσέχοντας να γίνουν καλά και να χυλώσουν.Τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε καλά και τις στραγγίζετε.Τις αδειάζετε σε…
Μερίδες: 6-7 Υλικά: 500 γρ. φαρφάλες 300 γρ. γαριδάκι ψιλό 1 φοινόκιο σε ψιλές ροδέλες 1/3 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 πρέζα σαφράν 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη 3 φρέσκα κρεμμυδάκια φρέσκα 2 αστεροειδή γλυκάνισο (ή κανονικό) 2 λεμόνια Αλάτι, πιπέρι ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο   Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και βράζουμε τις γαρίδες για 3' -…
Υλικά: 2 κιλά χταπόδια 250 γρ. κρεμμύδια σε ψιλές φέτες 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 125-250 γρ. τουρσί ψιλοκομμένο 75 γρ. κάπαρη 75 γρ. αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα 125 - 250 γρ. ελαιόλαδο 125 γρ. ξύδι 1 κ. σ. ρίγανη ή θυμάρι αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Καθαρίζετε το χταπόδι και το βράζετε για 2 ώρες σε κλειστό σκεύος,…
Υλικά: 200 γρ. τόνο σε λάδι (κονσέρβα) 100 γρ. σολομό σε νερό (κονσέρβα) 1 κυλό μύδια με κέλυφος 150 γρ. γαρίδα ψιλή βρασμένη και καθαρισμένη 1 κρόκος αυγού 150 ml λάδι 1 κ. σ. μουστάρδα 1 κ. σ. μπράντυ πάπρικα 1 γκρέιπ φρουτ 100 γρ. καρύδια μερικά μαρουλόφυλλα αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα μύδια, τα αχνίζετε σε δυνατή φωτιά με σκεπασμένη…
Σελίδα 2 από 2