Συνταγές Μαγειρικής με νου

ΝΟΣΤΙΜΕΣ & ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαλάτες

Σαλάτες

Η ονομασία σαλάτα προέρχεται από την λατινική "Herba salata" που σημαίνει αλατισμένα χόρτα. Η σαλάτα είναι το απαραίτητο συνοδευτικό κάθε γεύματος ενώ πολλές φορές μια απλή σαλάτα αποτελεί το ελαφρύ γεύμα μας. Οι σαλάτες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες, τις απλές και τις σύνθετες. Οι απλές περιέχουν συνήθως ένα ή περισσότερα ήδη λαχανικών μαζί με μια απλή σάλτσα ενώ οι σύνθετες εκτός απο τα λαχανικά περιέχουν και άλλα υλικά όπως κομάτια φρούτων, ξηρούς καρπούς, αυγά, κομάτια κρέατος κλπ και μπορεί να περιλαμβάνουν μια πιο πολύπλοκη σάλτσα όπως η μαγιονέζα.        

Μερίδες: Υλικά: 36 αχινούς καθαρισμένους (φυλάξτε τα αυγά και το ζουμί τους) χυμό 1-2 λεμονιών 1 πρέζα πιπέρι λευκό 1 κ. σ. ούζο λίγο άνηθο ψιλοκομμένο   Εκτέλεση: Ανοίγετε προσεκτικά τους αχινούς και κρατάτε τα κελύφη. Τους καθαρίζετε και ρίχνετε τα αυγά και το ζουμί τους σε μια σαλατιέρα. Τους βρέχετε με το λεμόνι και το ούζο και πουδράρετε με…
Υλικά: 1 κιλό γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες 250 γρ. κρέμα γάλακτος 75-100 γρ. σάλτα κέτσαπ 2,5 γρ. ούζο 2,5 γρ. κονιάκ 1 κ.σ. Μουστάρδα 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο λίγο άνηθο ψιλοκομμένο 1 μαρούλι ψιλοκομένο 1 πρέζα καγιέν 2-4 σταγόνες αγγλική σάλτσα (γούστερ σως) αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Σε παγωμένη σαλατιέρα ανακατεύετε την αγγλική σάλτσα, τη μουστάρδα, το κρεμύδι, το καγιέν,…
Υλικά: 1 βασιλικό κάβουρα (πάγουρο) του 1 κιλού 2 καρότα 2 κοτσάνια σέλινο 3 κρεμμύδια 1 πράσο λίγο μαϊντανό λίγους κόκκους πιπέρι 500 ml άσπρο ξηρό κρασί 1 γαρύφαλλο 150 γρ. ρύζι σπυρωτό 150 γρ. μανιτάρια 1 λεμόνι 100 γρ. βλαστούς σόγιας 2 ώριμες ντομάτες σάλτσα σόγιας φύλλα μέντας αλάτι και πιπέρι   Εκτέλεση: Καθαρίζετε και κόβετε όλα τα χορταρικά…
Υλικά: 450 γρ. φιλέτα τόνου πολύ φρέσκα 4 κ. σ. ελαιόλαδο παρθένο 1 κ. σ. ξύδι βαλσάμικο 1 κ. σ. ζάχαρη 2 κ. γ. πιπέρι πράσινο σαλάτα πράσινη λίγο αλάτι   Εκτέλεση: Καθαρίζετε καλά τον τόνο, τον κόβετε σε πολύ λεπτές λωρίδες και τον αλατίζετε (προαιρετικά).Βάζετε το λάδι ελιάς, το ξύδι και την ζάχαρη σε ένα μπολ και τα κτυπάτε…
Υλικά: 1 κιλό πατάτες 2 αυγά 750 γρ. ντομάτες 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα 125 γρ. ελιές 250 γρ. πιπεριές 125 γρ. ελαιόλαδο 2-4 κ.σ. ξύδι 1 ματσάκι γλιστρίδα ½ ματσάκι μαϊντανό αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Βράζετε τα αυγά.Βράζετε τις πατάτες με τα φλούδια, τις καθαρίζετε, τις κόβετε και τις βάζετε σε μια γαβάθα.Πλένετε τις τομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τη…
Μερίδες: 4-5 Υλικά: 4 μεγάλες πατάτες 2 πιπεριές φλωρίνης σε ζουλιέν 1 πράσινη πιπεριά σε ζουλιέν 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 κ.σ.  κάπαρη Αλάτι, πιπέρι Ρίγανη 1 κ.σ. μουστάρδα 1 Λεμόνι ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις πατάτες με την φλούδα τους και τις βράζουμε μέχρι να γίνουν. Τις καθαρίζουμε, τις  κόβουμε χοντροκομμένες…
Μερίδες: 4-5 Υλικά: ½ σαλάτα 1 λόλα ½ iceberg 1/3 ραντίτσιο ½ ματσάκι ρόκα 1 στήθος κοτόπουλο (μεγάλο) 1 κ. σ. πέστο (Πατήστε για να δείτε την συνταγή) 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη Σος βινεγκρέτ απλή (Πατήστε για να δείτε την συνταγή) Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε το…
Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια βρασμένα και ξεφλουδισμένα 125 γρ. ελαιόλαδο 125 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2-3 κ.σ. ταχίνι 1 κ.σ. μουστάρδα χυμό 1-2 λεμονιών 2-4 σκελίδες σκόρδο ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λευκό   Εκτέλεση: Αλέθετε τα ρεβίθια, τα βάζετε στο μίξερ και ρίχνετε όλα τα υλικά μέσα εκτός από το λάδι και το μαϊντανό. Τα χτυπάτε να γίνουν…
Υλικά: 200 γρ. γαρίδες ψιλές (βρασμένες και καθαρισμένες) 2 ώριμα πεπόνια 1 μικρή πράσινη πιπεριά καρδιές φοίνικα (κονσέρβα) 4 κ. σ. λάδι 2 κ. σ. ξύδι 2 φρέσκα κρεμμύδια αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Πλένετε τα πεπόνια, τα κόβετε στη μέση και τα καθαρίζετε από τους σπόρους. Αφαιρείτε την σάρκα των πεπονιών με το κουτάλι “νουαζέ”, ώστε να σχηματίζονται μπαλίτσες από…
Υλικά: 350 γρ. λουκάνικα Φρανκφούρτης 700 γρ. πατάτες μικρές 2 αυγά βρασμένα 1 καρδιά μαρουλιού 225 γρ. σπανάκι τρυφερό κομμένο λωρίδες Υλικά Σάλτσας: 3 κ. σ. λάδι κάρδαμου 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 κ. σ. ξύδι 1 κ. σ. μουστάρδα 1 κ. γ. πιπέρι πράσινο σε κόκκους θρυμματισμένους αλάτι   Εκτέλεση: Πλένετε και βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε να…
Μερίδες: 6 Υλικά: 500 γρ. Φακές ψιλές 4-5 λιαστά ντοματάκια ψιλοκομμένα (και μερικά επιπλέον για το γαρνίρισμα) 100 γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες 100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές, χωρίς σπόρους, κομμένες σε καρεδάκια φύλλα σαλάτας ή λάχανου για το σερβίρισμα Υλικά για την σάλτσα: 6 κουταλιές της σούπας…
Υλικά: 1 μαρούλι ψιλοκομμένο 4 μικρές πράσινες σαλάτες σε κομμάτια 500 γρ. φρούτα της θάλασσας βρασμένα (γαρίδες, μύδια κ.λπ.) 125 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 75 γρ. ελαιόλαδο 4-6 σταγόνες αγγλική σάλτσα 1-2 κ.σ. ούζο χυμό 1-2 λεμονιών ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τις σαλάτες με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, τις βάζετε σε σαλατιέρα και τις…
Υλικά: 3 αβοκάντο 150 γρ. προσούτο κομμένο σε σε λεπτές φέτες 150 γρ. ρόκα 20 - 30 ελιές Καλαμών Υλικά Σάλτσας: 1 κ. σ. ξύδι βαλσάμικο 5 κ. σ. ελαιόλαδο 1 κ. σ. χυμό λεμονιού 1 κ. σ. μουστάρδα 1 κ. σ. μέλι (προαιρετικά)   Εκτέλεση: Σε ένα μπολάκι, κτυπάτε το ξύδι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και τη…
Υλικά: 1 πεπόνι μεγάλο (4 μερίδες) 175 γρ. προσούτο σε λεπτές φετούλες Υλικά Σάλτσας: 225 γρ. φράουλες 1 κ. γ.  ζάχαρη 2 κ. γ. ηλιέλαιο λίγο τζίντζερ τριμμένο (πιπερόριζα) 1,5 κ. γ.  χυμό πορτοκαλιού αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Καθαρίζετε το πεπόνι, βγάζετε τους σπόρους και το κόβετε σε μικρές φέτες.Το βάζετε σε μια σαλατιέρα, προσθέτοντας τις φέτες του προσούτο και…
Μερίδες: 3-4 Υλικά: 1 γαλλική σαλάτα ½ iceberg 1 στήθος κοτόπουλο 2 φέτες του τόστ ή 100γρ κρουτόν Παρμεζάνα Σος σίζαρ (Πατήστε για να δείτε την συνταγή) 1 σκελίδα σκόρδο Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε κομματάκια το κοτόπουλο και το τηγανίζουμε. Αν θέλουμε να γίνει πιο…
Υλικά: 6 μικρές σαλάτες πράσινες σε κομμάτια 350 γρ. κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί σε κύβους 1-2 λεμόνια σε τέταρτα λίγο άνηθο ψιλοκομμένο αλεύρι για πασπάλισμα λάδι για τηγάνισμα   Εκτέλεση: Μουσκεύετε το τυρί σε νερό, το αλευρώνετε και το ροδίζετε σε καυτό λάδι. Βάζετε τις σαλάτες σε σαλατιέρα, ρίχνετε και το τυρί με λίγο από το τηγανισμένο λάδι, πασπαλίζετε…
Μία εύκολη σαλάτα έξω από τα συνηθισμένα, τα υλικά της βρίσκονται σε κάθε ελληνική κουζίνα (εκτός ίσως από το πλιγούρι ) και η γεύση της απίθανη. Υλικά: 200 γρ. πλιγούρι 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 3 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς τα σπόρια) 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 πρέζες ξερός δυόσμος ή φρέσκος ½ αγγούρι ψιλοκομμένο (χωρίς τα σπόρια) αλάτι, πιπέρι…
Υλικά: 75 γρ. ταραμά χυμό 1-2 λεμονιών 200 - 250 γρ. ψίχα ψωμιού ή πατάτες πουρέ 250 γρ. σπορέλαιο 75 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. κρεμμύδι αλεσμένο   Εκτέλεση: Βρέχουμε την ψίχα ψωμιού και την στραγγίζουμε καλά (αν χρησιμοποιήσετε πουρέ πατάτας πρέπει να είναι ζεστός). Δουλεύετε την ψίχα ή τον πουρέ μέσα σε σαλατιέρα ή μίξερ, μαζί με τον ταραμά, το…
Υλικά: 1 μέτριο  μαρούλι ή μεγάλη γαλλική σαλάτα 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 300 γρ. τόνος σε κονσέρβα (νερό) 1 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο 2 μέτριες ντομάτες σε μικρά κομμάτια 1 αγγούρι σε μικρά κομμάτια Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Χυμός  1 λεμονιού 3 κ. σ. μαγιονέζα   Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το μαρούλι ή την σαλάτα και την κόβουμε με το…
Υλικά: 500 γρ. φέτα τριμμένη 250 γρ. γιαούρτι σακούλας 250 γρ. πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρούς κύβους 125 γρ. ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο αλάτι, πιπέρι Καγιέν ή κόκκινο καυτερό   Εκτέλεση: Χτυπάτε στο μίξερ το γιαούρτι, τη φέτα, το σκόρδο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.Βάζετε τις πιπεριές Φλωρίνης σε ένα μπολ, ρίχνετε μέσα το μείγμα από το μίξερ και…
Σελίδα 1 από 2