Συνταγές Μαγειρικής με νου

ΝΟΣΤΙΜΕΣ & ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Όσπρια

Όσπρια

Τα όσπρια, οι εδώδιμοι καρποί (συνήθως ξεροί) διαφόρων φυτών, περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβύθια, τις φακές, τα μπιζέλια κλπ. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μεταλικών αλάτων και αποτελούν σπουδαίο διατροφικό στοιχείο.

Τα όσπρια είναι το βασικό συστατικό στις κουζίνες πολλών χωρών.  Στην Ελληνική κουζίνα βρίσκουμε πολλές συνταγές μαγειρικής για όσπρια.

Μερίδες: 6 Υλικά: 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών 3 κρεμμυδάκια φρέσκα και 1 ξερό 400 γρ. σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο κομμένο σε μερίδες 400 γρ. ντοματάκια φρέσκα ή κονσέρβας, χωρίς σπόρους και φλούδες, χοντροκομμένα 1 κύβος λαχανικών 2 φύλλα δάφνης μερικούς κόκκους πιπέρι λίγο μπούκοβο 200 γρ. κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση:…
Μερίδες: 5-6 Υλικά: 500 γρ. γίγαντες 400 γρ. χυμό ντομάτας ή κονκασέ 2 κ σ ντοματοπελτέ 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένο ή ½ φλυτζάνι τσαγιού σέλινο Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη 3 καρότα σε ροδέλες Λίγη ρίγανη ½ φλυτζάνι τσαγιού μαιντανό 1 σφηνάκι λευκό κρασί   Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τους γίγαντες…
Μερίδες: 5-6 Υλικά: 400 γρ. γίγαντες 400 γρ. χυμό ντομάτας ή κονκασέ 2 κ σ ντοματοπελτέ 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένο ή ½ φλυτζάνι τσαγιού σέλινο Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη Λίγη ρίγανη ½ φλυτζάνι τσαγιού μαϊντανό 1 σφηνάκι λευκό κρασί 2 πράσινες πιπεριές σε ροδέλες 1 κόκκινη πιπεριά σε…
Μερίδες: 5-6 Υλικά: 500 γρ. ρεβύθια 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι χυμός 1 λεμονιού   Εκτέλεση: Μουσκεύουμε απο το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια,την επόμενη μέρα αλλάζουμε το νερό και βάζουμε τα ρεβύθια να πάρουν μια βράση,πετάμε το νέρο και ξεπλένουμε τα ρεβύθια.Στη συνέχεια βάζουμε καθαρό νερό,προσθέτουμε τα ρεβύθια,τα κρεμμύδια,την ρίγανη και τα…
Μερίδες: 5-6 Υλικά: 300γρ ρεβύθια 1 κρεμμύδι ξερό αλάτι,πιπέρι 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 1/2 ματσάκι άνηθο 2 μεγάλα μαρούλια 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 2 αυγά χυμός 1 λεμονιού   Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τα ρεβύθια απο το προηγούμενο βράδυ και την επομένη μέρα αλλάζουμε το νερό και τα βάζουμε να πάρει μια βράση.Πέταμε το νερό και τα ξεπλένουμε στην συνέχεια τα βάζουμε στην…
  Μερίδες:4-5 Υλικά: 500γρ φάβα 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 ξερά κρεμμύδια αλάτι,πιπέρι ελαιόλαδο(όσο επιθυμείτε) χυμό λεμονιού(όσο επιθυμείτε)   Εκτέλεση: Βράζουμε την φάβα μαζί με το 1 κρεμμύδι ολόκληρο σε μέτρια φωτιά περίπου 1 1/2 ώρα.Όταν γίνει την πολτοποιούμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο απο το ζωμό απο την κατσαρόλα,αλάτι,πιπέρι.Την σερβίρουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια,το ξερό κρεμμύδι,λάδι και το λέμονι.
Μερίδες: Υλικά: 500 γρ. κουκιά ξερά 250 γρ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ξερό και 1 φρέσκο ψιλοκομμένα φρέσκια ρίγανη  χυμό λεμονιού  μαϊντανό ψιλοκομμένο λίγο αλάτι πιπέρι άσπρο   Εκτέλεση:   Μουσκεύετε τα κουκιά από το βράδυ. Την άλλη μέρα τα ξεφλουδίζετε, τα βάζετε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με κρύο νερό. Τα σιγοβράζετε μέχρι να λιώσουν καλά και να πιουν όλο…
Μερίδες: 4-6 Υλικά: 500 γρ. φακές 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκκομμένες 2 φύλλα δάφνη 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 200 γρ. χυμός ντομάτας 6 ποτήρια νερό περίπου Αλάτι, πιπέρι 1 σφηνάκι ξύδι Εκτέλεση: Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν οι φακές και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση, έπειτα την σουρώνουμε  και την πλένουμε. Ρίχνουμε το νερό…
Μερίδες: 4-6 Υλικά: 500 γρ. φακές 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκκομμένες 2 φύλλα δάφνη 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 200 γρ. χυμός ντομάτας 6 ποτήρια νερό περίπου Αλάτι, πιπέρι 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 πρέζα κύμινο 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 200 γρ. λουκάνικα χωριάτικα σε ροδέλες 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά   Εκτέλεση: Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν…
Μερίδες: 6 Υλικά: 200 γρ. φακές ψιλές 200 γρ. ρύζι Καρολίνα 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 2 μελιτζάνες, σε κυβάκια 250 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα 100 γρ. μπρόκολα σε μπουκετάκια 400 γρ. ανάμεικτα λαχανικά σε κυβάκια βασιλικό ψιλοκοµµένο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 1 κύβο λαχανικών μερικά ντοματάκια Κρήτης για το γαρνίρισμα   Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το μισό…
Μερίδες: 6 Υλικά: 1 κιλό χοιρινό (πλάτη) κοµµένο σε κύβους 500 γρ. Φακές ψιλές 2 κρεμμύδια (το ένα ψιλοκομμένο και το άλλο ολόκληρο καθαρισμένο) 1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά, χωρίς σπόρους και κοτσάνια, κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια 4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες 4 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο 4…
Μερίδες: 4-6 Υλικά: 500 γρ. φασόλια μέτρια 2 κρεμμύδια ξέρα ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 200 γρ. σέλερυ ψιλοκομμένο 200 γρ. χυμό ντομάτας 1 κ σ ντοματοπελτέ Αλάτι, πιπέρι 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο 8 ποτήρια του νερού νερό(περίπου) Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τα φασόλια και τα αφήνουμε τουλάχιστον για 8 ώρες. Στην συνέχεια αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν…
Μερίδες: 6-8 Υλικά: 500 γρ. Φασόλια 300 γρ. Ρύζι νυχάκι 300 γρ. τόνο κονσέρβας σε λάδι στραγγισµένο 1 λίτρο νερό ζεστό, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κύβο λαχανικών 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ντοματοχυμό ελαφρά συμπυκνωµένο 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκοµµένα αλάτι. πιπέρι, μερικοί κόκκοι πιπέρι  …
Μερίδες: 4-5 Υλικά: 500 γρ. φασόλια μέτρια 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα Αλάτι, πιπέρι Ξύδι ή λεμόνι ¾ φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο   Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τα φασόλια και τα αφήνουμε τουλάχιστον για 8 ώρες. Στην συνέχεια αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση, έπειτα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν…