Συνταγές Μαγειρικής με νου

ΝΟΣΤΙΜΕΣ & ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζύμες - Πίτες

Ζύμες - Πίτες

Οι πίτες αποτελούν τον κύριο εκπρόσωπο της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Τα κύρια συστατικά μιας πίτας είναι τα πολύ λεπτά φύλλα από ζυμάρι (έτοιμα ή χειροποίητα ) ενώ για την γέμιση χρησιμοποιούνται κυρίως χόρτα και μυρωδικά, τυρί, κρέμες (για γλυκές πίτες) και σπανιότερα κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια κλπ. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τις δικές τις συνταγές για πίτες, ενώ η πιο ξακουστή περιοχή γαι τις πίτες της είναι η Ήπειρος.

Μερίδες: 10-12 Υλικά: 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει 1 αυγό 2 κ. σ. ζάχαρη ¼ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα 30 γρ. βούτυρο λιωμένο 1 πρέζα αλάτι   Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι ,προσθέτουμε το μπείκιν, το αλάτι  και την ζάχαρη.Σε ένα άλλο μπώλ χτυπάμε το γάλα, το αυγό και το βούτυρο και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο αλεύρι…
Υλικά: 1 πακέτο σφολιάτα 250γρ φέτα 250γρ κίτρινο τυρί 2 αυγά 1 μικρή κρέμα γάλακτος λίγο πιπέρι Εκτέλεση: Ρίχνω λίγο λάδι στο ταψί, απλώνω το ένα φύλλο σφολιάτας και το τρυπάω λίγο με ένα πιρούνι.Τρίβω τα τυριά στο χοντρό τρίφτη, προσθέτω τα αυγά, την κρέμα γάλακτος ,το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.Ρίχνω το μίγμα πάνω στην σφολιάτα και το ψήνω στους…
Υλικά: 5 Κολοκυθάκια 1 κούπα αλεύρι 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη 250γρ τυρί φέτα τριμμένη 1 αυγό πιπέρι λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο 1/2 φλυτζάνι φρυγανιά γαλέτα 1/2 φλυτζάνι λάδι   Εκτέλεση: Τρίβω τα κολοκυθάκια (στον τρίφτη στο χοντρό), προσθέτω τα τυριά,το αυγό,το αλεύρι,τα μυρωδικά και λίγο λάδι.Ρίχνω σ'ενα πυρέξ(μέτριο μέγεθος) λίγο λάδι  και την μισή γαλέτα,να σκεπάσει τον πάτο. Ρίχνω το μίγμα,…
Μερίδες: Υλικά: 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 αυγά 1 κ.γ. αλάτι ¼ φέτα ¼ ανθότυρο 2 ποτήρια νερό (περίπου)   Εκτέλεση: Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό ,αλάτι μέχρι να γίνει χυλός. Το βάζουμε σε ένα ταψί προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα από πάνω, λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στους 190° C  μέχρι να πάρει χρώμα.
Μερίδες: Υλικά: 500 γρ. αλεύρι σκληρό 1-2 αυγά 2-4 σταγόνες χυμό λεμονιού 250 γρ. νερό ή 125 γρ. νερό και 125 γρ. γιαούρτι ½ κ. γ. αλάτι ½ κ. γ. ζάχαρη 1 κ. σ. λάδι 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη   Εκτέλεση: Μέσα σε μία λεκάνη, ανακατεύετε τα αυγά, το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό.…
Υλικά: 250 γρ. αλεύρι σκληρό 5 γρ. αλάτι 15 γρ. ζάχαρη 2 μεγάλα αυγά 10 γρ. νωπή μαγιά 30 γρ. χλιαρό νερό 125 γρ. βούτυρο   Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω στον πάγκο. Ανακατεύουμε μέσα το αλάτι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακούβα. Προσθέτουμε την μαγιά την οποία έχουμε διαλύσει στο χλιαρό νερό, την ζάχαρη και τα αυγά. Δουλεύουμε το μίγμα…
Υλικά: 125 γρ. νερό 2 γρ. αλάτι 4 γρ. ζάχαρη 50 γρ. βούτυρο 80 γρ. αλεύρι σκληρό 2 μεγάλα αυγά   Εκτέλεση: Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά με το νερό, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις κοντεύει να βράση την τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι, όλο μαζί κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Ξαναβάζουμε την…
Υλικά: 250 γρ. αλεύρι 5 γρ. αλάτι 20 γρ. ζάχαρη 125 γρ. βούτυρο 1 κρόκο αυγού 3 κ. σ. νερό   Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο. Κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε  κυβάκια. Ψιχουλιάζουμε με τις άκρες των δακτύλων τα στερεά υλικά της ζύμης. Μετά την τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες…
Μερίδες: Υλικά: ½ κολοκύθα κίτρινη 200 γρ. τυρί φέτα αλάτι 3 αυγά ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο   Εκτέλεση: Τρίβουμε την κολοκύθα είτε με κουτάλι είτε με τον τρίφτη και την στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι όπου έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι για να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα μπώλ και προσθέτουμε την φέτα τριμμένη, τα αυγά που έχουμε χτυπήσει…
Μερίδες: Υλικά: ½ κολοκύθα κίτρινη ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 κ σ κοφτή κανέλα ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 1 κ.γ. κοφτό αλάτι   Εκτέλεση: Τρίβουμε την κολοκύθα είτε με κουτάλι είτε με τον τρίφτη και την στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι όπου έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι για να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα μπώλ…
Κομμάτια: 20-25 Υλικά: 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι σκληρό 2 κ.σ. βούτυρο 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα 1 κ.γ. κοφτό αλάτι 3 αυγά   Εκτέλεση: Χτυπάμε τα αυγά, γάλα, βούτυρο, αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά το οποίο έχουμε κοσκινίσει. Το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας χυλός λείος. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα. Λαδώνουμε ελάχιστα το τηγάνι και…
Υλικά: 1 πακέτο φαριν-απ 1 ποτήρι φρέσκο γάλα χλιαρό 1/2 ποτήρι λάδι 1 φακελάκι μαγιά 1 πρέζα αλάτι 1/2 βιτάμ λιωμένο για το ταψί   Εκτέλεση: Αρχικά διαλύουμε την μαγιά στο ποτήρι γάλα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη, τα ζυμώνουμε και στην συνέχεια αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει περιπού για  1ώρα σε ζεστό μέρος. Έπειτα χωρίζουμε την ζύμη…
Υλικά: 1/2 κιλό φύλλο κρούστας 1/2 κιλό φέτα 2  αυγά 1 αυγό (μόνο κρόκο) 5-6 λουκάνικα σε φέτες 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες 1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες πιπέρι Εκτέλεση: Λαδώνω ένα ταψί και τοποθετώ τα μισά φύλλα κάτω. Ανακατεύω την φέτα ,τα 2 αυγά,το πιπέρι και τα στρώνω. Απο πάνω τοποθετώ με την σειρά πρώτα τα λουκάνικα, μετά τις…
Υλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 φακελάκια ξερή μαγιά 1 λίτρο. χλιαρό νερό 50 γρ. βούτυρο 1 πρέζα αλάτι 100 γρ. ζάχαρη 2 βανίλιες   Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και την μαγιά. Λιώνουμε το βούτυρο στο νερό. Τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί με το χέρι μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.Αφήνουμε…
Μερίδες:  Υλικά: 1 κιλό αλεύρι σκληρό 2 φακελάκια ξερή μαγιά 35 γρ. ζάχαρη 20 γρ. αλάτι 500 γρ. χλιαρό νερό 60 γρ. γάλα 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη   Υλικά Γέμισης: 250 γρ. τυρί gouda 250 γρ. κασέρι 170 γρ. νερό 20 φέτες μπεϊκον 20 γρ. βούτυρο σε κομματάκια   Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο στο…
Μερίδες: Υλικά: 1 κιλό σπανάκι 300 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 3 πράσα ψιλοκομμένα 1 φλυτζάνι τσαγιού άνηθο 2 αυγά 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 300 γρ. τυρί φέτα Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπώλ και προσθέτουμε τα πράσα, κρεμμυδάκια, άνηθο, λάδι, αυγά, τυρί, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Αγοράζουμε…
Υλικά: 300 γρ. αλεύρι σκληρό 6 γρ. αλάτι 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό 225 γρ. βούτυρο   Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και αδειάζουμε εκεί το αλάτι, το νερό και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Διαλύουμε με τα δάχτυλα το αλάτι και ζυμώνουμε λίγο, όπως στην ζύμη μπριζέ, χωρίς όμως να θρυμματίσουμε τους κύβους βουτύρου. Ενσωματώνουμε στο…
Μερίδες: 4-5 Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 400 γρ. ταχίνι 130 γρ. καρυδόψιχα 4 κ. σ. σταφίδα ξανθιά 50 γρ. κουκουνάρι 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 κ. γ. κανέλα Λίγη κανέλα για πασπάλισμα Καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα   Υλικά για το Σιρόπι: 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό 1 ξυλαράκι κανέλα ½ λεμόνι 4 γαρύφαλλο   Εκτέλεση: Σε ένα μπώλ…
Μερίδες: Υλικά: 1 λίτρο γάλα φρέσκο 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό 2 κ.σ. βούτυρο 3 αυγά 450 γρ. τυρί φέτα 150 ανθότυρο Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Βάζουμε το γάλα να βράσει με το βούτυρο. Μόλις βράσει ρίχνουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά και το ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα, μόλις πήξει το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε…
Υλικά: 400 γρ. κανταΐφι 100 γρ. σκληρό τυρί 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη 200 γρ. γκούντα τριμμένη 4 αυγά 500 ml κρέμα γάλακτος 150 γρ. βούτυρο λιωμένο Αλάτι, πιπέρι   Εκτέλεση: Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεγέθου 30χ30 στρώνουμε το μισό κανταΐφι, το αλείφουμε με βούτυρο, προσθέτουμε τα τυριά. Στη συνέχεια  χτυπάμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και τα προσθέτουμε. Τέλος στρώνουμε το υπόλοιπο…
Σελίδα 1 από 2
Είστε εδώ: Συνταγές Μαγειρικής Ζύμες - Πίτες