Συνταγές Μαγειρικής με νου

ΝΟΣΤΙΜΕΣ & ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρά Μυστικά

Πάντα υπάρχουν μικρά ή μεγάλα μυστικά. Η μαγειρική έχει και αυτή τα δικά της. Κάντε την ζωή σας πιο εύκολη και πιο νόστιμη, διαβάζοντας ορισμένα στο συνταγές με νου.

Για ζωντανό χρώμα στα λαχανικά σας!

Τα βραστά λαχανικά (αρακάς, κολοκυθάκια, καρότα, παντζάρια κ.λπ.) διατηρούν ζωντανό το χρώμα τους αν τα βράζετε χωρίς το καπάκι στην κατσαρόλα και αν προσθέτετε λίγες σταγόνες ξίδι στην αρχή του μαγειρέματος.

Τα μυστικά του μπρόκολου

  • Τα μπρόκολα πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα και να μην έχουν λουλούδια.
  • Μην τα βράζετε πολύ γιατί χάνουν έως το 65% των ωφέλιμων συστατικών τους.
  • Να αγοράζετε μπρόκολα την άνοιξη γιατί περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C.

Αποστείρωση βάζων

Πριν χρησιμοποιήσετε τα βάζα για να τοποθετήσετε μαρμελάδες, τουρσί κλπ είναι απαραίτητο να τα αποστειρώσετε σύμφωνα με την διαδικασία που αναφέρουμε πιο κάτω.

  • Χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα που το ύψος της να είναι κατά 10 εκατοστά μεγαλύτερο από αυτό των βάζων.
  • Στον πάτο της κατσαρόλας τοποθετήστε μια μεταλλική σχάρα έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας.
  • Τυλίξτε τα βάζα ένα-ένα με μια πετσέτα για να μην σπάσουν κατά την διάρκεια του βρασμού.
  • Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να καλύπτονται τα βάζα και βράστε τα για 3'-4'.
  • Βγάζετε τα βάζα από την κατσαρόλα προσεχτικά, τα αφήνετε λίγο να στραγγίξουν και να κρυώσουν και τα γεμίζετε.

Πως ξεφλουδίζουμε ευκόλα τις ντομάτες;

Αφαιρούμε το κοτσάνι απο τις ντομάτες και τις χαρακώνουμε ελαφρώς στα τέσσερα. Τις βάζουμε σε βραστό νερό γαι 3-4 λεπτά και ύστερα τις βάζουμε σε κρύο νερό.

Για να βράσετε τα αβγά ποσέ

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε όσο γίνεται πιο φρέσκα αβγά. Μισογεμίστε μια ρηχή κατσαρόλα με κρύο νερό μαζί με μία κ.σ. ξύδι, αφήστε το να πάρει βράση και ύστερα χαμηλώστε τη φωτιά έτσι που το νερό να είναι αχνιστό. Σπάστε 1 αβγό σε ένα φλιτζάνι και γυρίστε το φλιτζάνι στο αχνιστό νερό, ρίχνοντας μαλακά το αβγό. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα αβγά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τα αβγά για 3' αν τα θέλετε κάπως μελάτα και ως 5' για πιο σφικτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάλτε τα ποσαρισμένα αβγά, στραγγίστε τα και βάλτε τα πάνω σε μια φέτα με ψημένο ψωμί.

Για να χτυπήσετε τα αυγά

Χτυπήστε τον αριθμό των αβγών που θέλετε σ' ένα μπολ με μια μικρή ποσότητα (1 κ.σ. για κάθε αβγό) γάλακτος ή κρέμας. Λιώστε 30 γρ. βούτυρο σε ένα τηγάνι. Βάλτε τα αβγά στο τηγάνι και ανακατέψτε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου τ' αυγά ν' αρχίσουν να σφίγγουν. (Προσθέστε τα μυρωδικά σ' αυτό το σημείο, αλλά όχι αλάτι). Βγάλτε τα από τη φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα για 1' ακόμα. Σερβίρετέ τα αμέσως.

Κι άλλα μυστικά;

  • Για να μην σπάσουν τα αυγά μας όταν τα βράζουμε βάζουμε αλάτι και ξύδι.
  • Πάντα στα όσπρια προσθέτουμε στο τέλος το αλάτι.
  • Όταν θέλουμε να σωτάρουμε πολύ ώρα το κρεμμύδι για να μην μας μαυρίσει ρίχνουμε αλάτι.
  • Για να μην μας καίνε τα κρεμμύδια όταν τα καθαρίζουμε τα βάζουμε σε νερό για 4-5 λεπτά μαζί με την φλούδα τους
Είστε εδώ: Μυστικά Κουζίνας Μικρά Μυστικά